Ams ett hån mot arbetslösa

Alla som någon gång varit arbetslösa och därmed tvingats gå till arbetsförmedlingen för att skriva in sig vet vilken standard det är på klientelet som arbetar där. (Det är möjligt, och jag hoppas verkligen, att det är bättre på andra håll i landet, men de jag kommit i kontakt med har i alla fall hållit samma nivå.)

Ett typiskt scenario kan utspela sig som följer.

Pelle Niklasson blir arbetslös efter att ha blivit uppsagd pga arbetsbrist (han är inte ensam idag med tanke på att den globala ekonomin fått hösnuva). Den dag han blir arbetslös är en röd dag och första vardagen efter det har arbetsförmedlingen i hans hemstad stängt.
Eftersom Pelle Niklasson är en mycket ansvarsfull ung man surfar han in på arbetsförmedlingens hemsida och ser att man kan skriva in sig som arbetslös där. En god lösning för att kunna anmäla sig redan första arbetslösa dagen (som man måste göra för att få de pengar man har rätt till från A-kassan) när det faller sig som det gör.
Andra vardagen har arbetsförmedlingen öppet och Pelle Niklasson gör ett besök för att kontrollera att allt står rätt till. Väl på plats är väntetiden lång, eftersom många sitter i samma sits och alla inskrivningar måste göras på plats av personal som är fenomenala på pekfingervalsen.

45minuter senare får Pelle Niklasson träffa en inskrivningsansvarig dam i sina bästa år.
Damen i fråga är upprörd eftersom Pelle Niklasson inte skrivit in sig första arbetslösa dagen varpå Pelle Niklasson påpekar att det då var stängt och att han skrivit in sig via hemsidan såsom det står att man kan göra. Självfallet borde Pelle Niklasson förstått att han även måste RINGA till arbetsförmedlingen första vardagen som inte är röd. Detta är en självklarhet även om de har stängt. Dumma lilla Pelle Niklasson.
Självfallet är det en omöjlighet att "säga" att Pelle Niklasson ringde under gårdagen. Såna är reglerna.

Efter att återigen ha skrivit in sig blir Pelle Niklasson kallad till en "sökajobbkurs" som arbetsförmedlingen erbjuder. Att Pelle Niklasson deltagit vid denna kurs vid fem tidigare tillfällen har egentligen ingen betydelse eftersom "Det är ju så mycket nytt med dethär internet och data".

Kursen är obligatorisk.

När Pelle Niklasson deltar i kursen blir han upplyst om att kursledaren "inte är så haj på hemsidan" men om man var "lite slängd på internet" kunde man fylla i vissa nödvändiga blanketter där.

.............................................................

Att kompetensnivån inte är högre än vad som är uppenbart är ett hån mot alla arbetslösa idag. Arbetsförmedlingen är inte längre någon arbetsförmedling, utan ett nytt dagcenter med befogenheter som sträcker sig utanför deras kapacitet och kunskaper. Att Pelle Niklasson blir inkallad till ett obligatoriskt möte med motivationen att hemsidan ständigt (?) uppdateras med nyheter och funktioner, där kursledaren fortfarande verkar leva kvar i tron (läs: förhoppningen?) att detta med Internet bara är en fluga, är ingenting annat än pinsamt.

Jag vet att bitterheten drar ner även de som faktiskt kan sitt arbete, ger ett proffessionellt och respektfullt bemötande och gör ett fantastiskt jobb. Men som sagt, det känns som ett hån att alla högt utbildade akademiker (särskilt de som är uppvuxna med detta nya internet och data) ska behöva sitta och titta på medan människor med betydligt lägre kompetens sitter och sullar bort deras tid istället för att hjälpa dem att hitta ett arbete.

Jag säger inte att anställda på arbetsförmedlingen bör sägas upp, men uppenbarligen behövs det en rejäl uppgradering av kunskaper. Vidareutbildning och en kurs i bemötande så att personen som sitter på andra sidan skrivbordet har en uppdaterad bild av hur det faktiskt ser ut ute i samhället och bland allmänhetens grundkunskaper.

Det har hänt så mycket nytt med dethär internet och data...

Kommentarer
Postat av: sofia

word. vet precis hur det är att träffa dom där amöborna på arbetsförmedlngen :S

2009-04-22 @ 21:12:26
URL: http://soffilina.blogg.se/
Postat av: Grannen

Bra rutet T! Been there upplevt exactly the same... Ska vi springa i em/kväll ( eller ja småjogga, kanske i intervaller om jag känner mig själv :)!)

2009-04-23 @ 09:25:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0